Jesteś tutaj

JadłospisJadłospis

JADŁOSPIS

Czwartek 14.02.19
Śniadanie
Pieczywo mieszane pełnoziarniste z masłem i jajecznicą, serek żółty, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, herbata z miodem i cytryną.Owoc, woda (1,3,4,7)
Obiad
Rosół z makaronem na wywarze mięsno-warzywnym, zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i boczkiem, papryka do chrupania, kompot wieloowocowy(1,7,9)
Podwieczorek
Deser mleczny, chrupki kukurydziane, owoc, herbata owocowa.(1,3,7)

Piątek 15.02.19
Śniadanie
Pieczywo mieszane pełnoziarniste z masłem i wędliną, serek biały, papryka, kakao, herbata z miodem i cytryną
Owoc, woda (1,3,7)
Obiad
Zupa grysikowa na wywarze mięsno-warzywnym, filet z ryby smażony, surówka z kapusty kiszonej z warzywami, ziemniaki kompot wieloowocowy(1,3,4,7,9)
Podwieczorek
Kanapki z masłem i pasztetem, owoc, herbata z miodem i cytryną(1,3,7).

Poniedziałek 18.02.19
Śniadanie
Pieczywo mieszane pełnoziarniste z masłem i, ser żółty, ser Almette, jajko, papryka, kawa z mlekiem, herbata z miodem i cytryną. Owoc, woda (1, 3, 7)
Obiad
Zupa jarzynowa z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym, ryż na mleku z koktajlem truskawkowym, kompot wieloowocowy(1,3,7,9)
Podwieczorek
Kanapki z masłem i wędliną, ogórek kiszony, owoc, herbata z miodem i cytryną(1,3,7)

Wtorek 19.02.19
Śniadanie
Zupa mleczna z pł. Kukurydzianymi, pieczywo mieszane pełnoziarniste z masłem i dżemem, marchewka, herbata z miodem i cytryną. Owoc, woda (1,3,7)
Obiad
Rosół z makaronem na wywarze mięsno-warzywnym, kotleciki drobiowe, surówka z kapusty pekińskiej z warzywami, ziemniaki, kompot wieloowocowy(1,3,7,9)
Podwieczorek
Jogurt do picia, biszkopty, herbata owocowa, owoc(1,3,7)

Środa 20.02.19
Śniadanie
Pieczywo mieszane pełnoziarniste z masłem i wędliną, ser żółty, ogórek kiszony, kakao, herbata z miodem i cytryną
Owoc, woda (1,3,7)
Obiad
Zupa brokułowa z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym, kaszotto z mięsem wieprzowym, sos pomidorowy, papryka do chrupania, kompot wieloowocowy (1,7,9)
Podwieczorek
Kanapki z masłem i pasztetem, owoc, herbata z miodem i cytryną(1,3,7)

Czwartek 21.02.19
Śniadanie
Pieczywo mieszane pełnoziarniste z masłem i serkami różnymi, wędlina, papryka, kawa z mlekiem, herbata z miodem i cytryną.Owoc, woda (1,3,4,7)
Obiad
Zupa koperkowa z ryżem na wywrze mięsno-warzywnym, klopsy rybne smażone, ogórek kiszony, ziemniaki, kompot wieloowocowy(1,7,9)
Podwieczorek
Deser mleczny, owoc, paluch kukurydziany, herbata owocowa(1,3,7)

Piątek 22.02.19
Śniadanie
Pieczywo mieszane pełnoziarniste z masłem i pasta z jajek i tuńczyka, ogórek kiszony, kakao, herbata z miodem i cytryną.Owoc, woda (1,3,7)
Obiad
Żur z ziemniakami na wywarze mięsnym, makron z masłem i serem białym, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy
(1,7,9)
Podwieczorek
Kanapki z masłem i wędliną, papryka, herbata z miodem i cytryną(1,3,7)

Informacja o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą
być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu
do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, papryka słodka, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, ekologiczne warzywa suszone.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy