Jesteś tutaj

JadłospisJadłospis

JADŁOSPIS

Czwartek 18.04.19
Śniadanie
Pieczywo mieszane pełnoziarniste z masłem i wędliną, serek almette, rzodkiewka, kawa z mlekiem, herbata z miodem i cytryną. Owoc, woda (1,3,4,7)
Obiad
Rosół z makaronem na wywarze mięsno-warzywnym, placki ziemniaczane ze śmietaną, papryka do chrupania, kompot wieloowocowy.(1,3,7,9)
Podwieczorek
Deser mleczny, biszkopty, owoc, herbata z miodem i cytryną.(1,3,7)

Piątek 19.04.19
Śniadanie
Pieczywo mieszane pełnoziarniste z masłem i jajecznicą, serki różne, ogórek kiszony, kakao, herbata z miodem i cytryną. Owoc, woda (1,3,7)
Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym, ryż na mleku z koktajlem truskawkowym, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy.(1,7,9)
Podwieczorek
Kanapki z masłem i pasztetem, owoc, herbata z miodem i cytryną.(1,3,7)

Wtorek 23.04.19
Śniadanie
Zupa mleczna z pł. Kukurydzianymi, pieczywo mieszane pełnoziarniste z masłem i powidłami, papryka, herbata z miodem i cytryną. Owoc, woda (1, 3, 7)
Obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym, racuchy z ciasta naleśnikowego z jabłkami, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy.(1,3,7,9)
Podwieczorek
Kanapki z masłem i pasztetem, ser almette, ogórek kiszony, owoc, herbata z miodem i cytryną.(1,3,7)

Środa 24.04.19
Śniadanie
Pieczywo mieszane pełnoziarniste z masłem i grzane kiełbaski, ser żółty, ogórek kiszony, kakao, herbata z miodem i cytryną.Owoc, woda (1,3,7)
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze mięsno-warzywnym, jajko w sosie koperkowym, ziemniaki, papryka do chrupania, kompot wieloowocowy.(1,3,7,9)
Podwieczorek
Rogal mleczny z masłem i owocowy talerz, herbata z miodem i cytryną.(1,3,7)

Czwartek 25.04.19
Śniadanie
Pieczywo mieszane z pełnoziarniste z masłem i pasztetem, serki różne, rzodkiewka, kawa z mlekiem, herbata z miodem i cytryną. Owoc, woda (1,3,7)
Obiad
Rosół z makaronem na wywarze mięsno-warzywnym, indyk w ziołach pieczony, sałata lodowa ze śmietaną,ziemniaki, kompot wieloowocowy.(1,7,9)
Podwieczorek
Jogurt do picia, biszkopty, owoc, herbata z miodem i cytryną.(1,3,7)

Piątek 26.04.19
Śniadanie
Pieczywo mieszane pełnoziarniste z masłem i jajecznicą, ser bieluch, papryka, kakao, herbata z miodem i cytryną
Owoc, woda (1,3,7)
Obiad
Zupa grysikowa na wywarze mięsno-warzywnym, filet z ryby smażony, kapusta kiszona gotowana, ziemniaki, kompot wieloowocowy.(1,7,9)
Podwieczorek
Kanapki z masłem i wędliną oraz powidłami, herbata z miodem i cytryną.(1,3,7)

Informacja o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą
być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu
do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, papryka słodka, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, ekologiczne warzywa suszone.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy