Jesteś tutaj

JadłospisJadłospis

JADŁOSPIS

Czwartek 20.06.19
Święto

Piątek 21.06.19
Śniadanie
Pieczywo mieszane pełnoziarniste z masłem i grzane kiełbaski, ser żółty, pomidor, kakao, herbata z miodem i cytryną. Owoc, woda (1,3,7)
Obiad
Makaron z masłem i serem białym, rzodkiewka, kompot wieloowocowy.(1,3,4,7,9)
Podwieczorek
Kanapki z masłem i pasztetem, herbata z miodem i cytryną(1,3,7),

Poniedziałek 24.06.19
Śniadanie
Pieczywo mieszane pełnoziarniste z masłem i serkami różnymi, ogórek zielony, kawa z mlekiem, herbata z miodem i cytryną. Owoc, woda (1, 3, 7)
Obiad
Zupa krupnik z ziemniakami na wywarze mięsno-warzywnym, racuchy z ciasta naleśnikowego z jabłkami, kalarepa do chrupania, kompot wieloowocowy(1,3,7,9)
Podwieczorek
Kanapki z masłem i pasztetem, pomidor, herbata z miodem i cytryną(1,3,7)

Wtorek 25.06.19
Śniadanie
Zupa mleczna z pł, kukurydzianymi, pieczywo mieszane z masłem i powidłami, serek bieluch rzodkiewka, herbata z miodem i cytryną.Owoc, woda (1,3,7)
Obiad
Rosół z lanym ciastem na wywarze mięsno-warzywnym, pieczeń wieprzowa, papryka do chrupania, ziemniaki, kompot wieloowocowy(1,3,7,9)
Podwieczorek
Talerz owocowy, biszkopty, herbata z miodem i cytryną(1,3,7)

Środa 26.06.2019
Śniadanie
Pieczywo mieszane z pełnoziarniste z masłem i wędliną, ser żółty, pomidor, kakao, herbata z miodem i cytryną
Owoc, woda (1,3,7)
Obiad
Zupa ziemniaczana na wywarze mięsno-warzywnym, potrawka z drobiu, ryż na sypko, rzodkiewki do chrupania, kompot wieloowocowy (1,7,9)
Podwieczorek
Kanapki z masłem i serkiem almette, ogórek zielony, herbata z miodem i cytryną(1,3,7)

Czwartek 27.06.19
Śniadanie
Pieczywo mieszane pełnoziarniste z masłem i wędliną, ser topiony, papryka, mleko, herbata z miodem i cytryną Owoc, woda (1,3,7)
Obiad
Zupa brokułowa z manną na wywarze mięsno-warzywnym, klopsy rybne, surówka z sałaty lodowej z warzywami, ziemniaki, kompot wieloowocowy(1,7,9)
Podwieczorek
Deser mleczny, paluch kukurydziany, herbata z miodem i cytryną(1,3,7)

Piątek 28.06.19
Śniadanie
Pieczywo mieszane pełnoziarniste z masłem i pasztetem, ser żółty, pomidor, kakao, herbata z miodem i cytryną
Owoc, woda (1,3,7)
Obiad
Rosół z makaronem na wywarze mięsno-warzywnym, jajko w sosie koperkowym, ziemniaki, kompot wieloowocowy
(1,7,9)
Podwieczorek
Kanapki z masłem i dżemem, ser biały w plastrach, herbata z miodem i cytryną(1,3,7)

Informacja o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą
być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu
do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, papryka słodka, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, ekologiczne warzywa suszone.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy